10 Natuurlijke manieren om je vruchtbaarheid te verhogen

Heb je moeite om zwanger te worden? Het is misschien een schrale troost, maar je bent niet de enige. Maar liefst 15% van de stelletjes heeft problemen met de vruchtbaarheid. Gelukkig kan je er in veel gevallen zelf iets aan te doen.

In dit artikel zullen we je een aantal natuurlijke manieren geven waarmee je je vruchtbaarheid vergroot.

1. Leefstijl

Door aanpassingen in leefstijl en dieet te maken kan je in veel gevallen de vruchtbaarheid aanzienlijk vergroten. Een gezonde leefstijl en gezond eten doet in de meeste gevallen al wonderen. En niet alleen de vrouw moet gezond eten om haar vruchtbaarheid te verbeteren, hetzelfde geld voor de man.

2. Zorg voor antioxidanten in je voeding

Antioxidanten zoals foliumzuur, vitamine C, vitamine E en zink vergroten de vruchtbaarheid bij zowel mannen als vrouwen.

Antioxidanten bestrijden vrije radicalen welke schade aan zowel zaadcellen als eicellen kunnen aanrichten.

Antioxidanten welke belangrijk zijn voor het verbeteren van je vruchtbaarheid vindt je in walnoten, fruit (met name bessen), groenten en granen.

3. Vermijd transvetten

Transvetten zijn niet alleen erg slecht voor je gezondheid, ze verminderen ook nog eens je vruchtbaarheid.

Het zijn met name de transvetten welke ontstaan door industriële bewerking van voedsel welke slecht voor je zijn. Transvetten ontstaan als plantaardige oliën worden gehydrateerd. Dit wordt ook wel het harden van oliën genoemd. Hiermee wordt de houdbaarheid van de oliën verbeterd.

Transvetten zitten in margarine, hartige snacks, gebak en koffiecreamer. Margarine kan je daarom beter vervangen voor echte roomboter, Ghee of kokosolie.

Gezonde vetten zijn wel goed voor je vruchtbaarheid. Dit zijn met name de onverzadigde vetzuren. Je vindt gezonde vetzuren in olijfolie, vette vis, noten en avocado’s.

4. Neem een stevig ontbijt

Voor de vruchtbaarheid is het voor vrouwen belangrijk dat zij een stevig ontbijt eten. Het eten van een stevig ontbijt heeft een positief effect op de hormonen welke betrokken zijn bij je vruchtbaarheid.

Voor je vruchtbaarheid is het ook belangrijk dat je geen overgewicht hebt. Als je wilt gaan afvallen of aan het afvallen bent dan kan je beter wat minder calorieën eten bij de andere maaltijden. Het is voor je hormoonhuishouding belangrijk dat je de dag begint met een stevig ontbijt.

5. Eet veel vezels

Voor vrouwen is de richtlijn om dagelijks 25 gram voedingsvezels te eten om gezond te blijven. In de praktijk blijkt dit vaak niet gehaald te worden.

Voor de vruchtbaarheid is het ook belangrijk dat er voldoende vezels gegeten worden. Vezels zorgen ervoor dat het lichaam beter de hormoonwaarden kan reguleren en dat de bloedglucose beter in balans kan blijven. Zo heeft het lichaam vezels nodig om een eventueel overschot aan oestrogeen te kunnen binden en afvoeren.

Je vindt vezels in volkoren granen, groenten, fruit, noten, pure chocolade en peulvruchten zoals bonen.

  1. Eet koolhydraatarm

Indien je overgewicht hebt en een onregelmatige menstruatiecyclus dan doe je er goed aan om de overtollige kilootjes te verliezen. Dit kan je het beste doen via een koolhydraatarm dieet.

Uit onderzoeken is gebleken dat koolhydraatarme diëten helpen om weer een regelmatige menstruatiecyclus te krijgen. Een regelmatige menstruatiecyclus is belangrijk voor je vruchtbaarheid.

Een koolhydraatarm dieet verlaagt de hormonen insuline en testosteron. Hoge insuline en testosteron waarden verlagen je vruchtbaarheid.

Stop in ieder geval altijd met het volgen van een dieet vanaf het moment dat je zwanger bent. Zodra je zwanger bent kan je overschakelen op een dieet wat bestaat uit een normale hoeveelheid calorieën en gezonde en onbewerkte voeding. Pas in het tweede semester hoef je meer te gaan eten.

Om gewicht te verliezen en je vruchtbaarheid te verbeteren is het niet alleen belangrijk dat je minder koolhydraten eet. Ook het type koolhydraten welke je wel eet is belangrijk.

Zo zal je geraffineerde koolhydraten zoveel mogelijk moeten mijden. Dit zijn alles wat suiker bevat, frisdranken, wit brood, witte rijst, pasta, koekjes, zoutjes, chips ect.

Deze mag je vervangen voor onbewerkte / langzame koolhydraten. Deze vindt je in volkoren brood, havermout, spelt, volkoren pasta, zoete aardappel, quinoa en groenten.

7. Eet meer plantaardig

Om je vruchtbaarheid te verbeteren doe je er goed aan om wat dierlijke eiwitbronnen te vervangen voor plantaardige eiwitbronnen.

Je hoeft niet helemaal vegan te gaan maar een belangrijk groot deel van je dierlijke eiwitbronnen vervangen zal zeker helpen.

Dierlijke eiwitbronnen zijn vlees, vis, gevogelte, zuivel en eieren. Plantaardige eiwitbronnen zijn noten, bonen, peulvruchten, zaden, linzen en quinoa. Vermijd daarbij vleesvervangers op basis van soja of sojadrankjes. Soja verminderd juist de vruchtbaarheid. Dit komt omdat soja fyto-oestrogeen bevat. Een stof welke veel lijkt op oestrogeen. Het fyto-oestrogeen verstoord de werking van het oestrogeen.

Soja verminderd niet alleen de vruchtbaarheid van vrouwen maar ook van mannen. Ook vanwege het fyto-oestrogeen. Gefermenteerde soja producten, zoals ketjap of sojasaus, kan je wel gewoon gebruiken. Hierbij is het fyto-oestrogeen afgebroken.

8. Neem multivitaminen

Voor je vruchtbaarheid is een gezonde hormoonhuishouding belangrijk. Je hormoonhuishouding wordt gedreven door complexe processen in je lichaam. De processen worden gedreven door vitamines, mineralen, aminozuren en vetzuren.

Door dagelijkse een goede multivitaminen pil te nemen zorg je ervoor dat je lichaam te alle tijden kan beschikken over de bouwstenen van je hormonen.

Voor je vruchtbaarheid zijn met name foliumzuur, vitamine B6 en vitamine E belangrijk.

9. Drink minder cafeïne

Cafeïne heeft een negatief effect op je vruchtbaarheid. Vrouwen welke veel koffie drinken doen er aanzienlijk langer over om zwanger te raken.

Veel cafeïne drinken voordat je zwanger raakt zorgt ook voor meer complicaties tijdens de zwangerschap.

  1. Vermijd overmatig alcohol

Alcohol heeft een negatief effect op de vruchtbaarheid van zowel vrouwen als mannen. Hoe meer er gedronken wordt hoe schadelijker dit is voor de vruchtbaarheid. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat dagelijks een glas alcohol de vruchtbaarheid al deed verminderen.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.