Omega3, welke voordelen brengt het nu echt met zich mee?

Omega3, welke voordelen brengt het nu echt met zich mee?

Wanneer je even verschillende producten die je terug kan vinden in de supermarkt in de hand neemt zal je kunnen vaststellen dat je vrij vaak ‘omega3’ terug zal zien komen. Je treft deze meervoudig, onverzadigde vetzuren onder meer aan in producten zoals bijvoorbeeld boter en vis. De kans is ongelofelijk groot dat jij ook al eens eerder hebt gehoord over omega3. Het merendeel van de mensen hebben hier dan ook wel al eens over horen praten, maar weten toch niet precies wat dit nu is, waarvoor het goed is en in welke voedingswaren je het allemaal aantreft. Geldt dat ook voor jou? Dan zal je na het lezen van de onderstaande informatie heel wat extra kennis hebben opgedaan.

Meervoudig onverzadigde vetzuren

Omega3-vetzuren staan er om bekend ‘goede’ meervoudig onverzadigde vetzuren te zijn. We maken hierbij een onderscheid tussen verschillende soorten. Zo zijn er bijvoorbeeld de plantaardige ALA vetzuren, maar wat bovendien ook te denken van de EPA en DHA visvetzuren. Voor ALA geldt dat je ze onder meer terug kan vinden in allerhande plantaardige oliën. Denk hierbij onder meer aan lijnzaadolie. Bovendien zal je ook nog eens kunnen vaststellen dat je ze aan kan treffen in walnoten, zeewier, avocado, etc. Voor de andere visvetzuren, namelijk EPA en DHA geldt op hun beurt dat ze aangetroffen kunnen worden in diverse vis, schaal- en schelpdieren. Wil je graag een vis eten waarbij je kan rekenen op de meeste visvetzuren? Dan kan je daarvoor kijken naar bijvoorbeeld zalm, haring evenals sardines. Ook ons eigen lichaam maakt omega3 aan, maar helaas niet voldoende.

Zelf door het lichaam geproduceerde omega3

Ons eigen lichaam is in staat om beperkte hoeveelheden EPA en DHA aan te maken uit ALA. Het zelf aanmaken van ALA door ons lichaam is echter niet mogelijk. Dit heeft als gevolg dat we er als mens voor moeten zorgen dat we een voldoende hoeveelheid ALA binnenkrijgen via onze voeding. Wanneer je hier aandacht aan besteedt zorg je er dan ook in de praktijk voor dat je meteen niet alleen voldoende ALA, maar dus ook EPA en DHA en bijgevolg ook omega3 binnen krijgt.

Waarom is omega3 zo belangrijk?

Omega3-vetzuren worden sterk aanbevolen voor een gezonde voeding. Dit niet in het minst omdat ze er om bekend staan een niet te onderschatten meerwaarde te kunnen vormen tegen hart- evenals vaatziekten. Bovendien zouden deze vetzuren ook een gunstige invloed hebben op ogen en hersenen. Ook voor zwangere vrouwen geldt dat het eten van niet alleen vis, maar ook het visvetzuur DHA wordt beschouwd als een absolute aanrader. Vooral voor vrouwen die borstvoeding geven wordt dit sterk aangeraden. DHA zou dan ook niet alleen tijdens de zwangerschap, maar bovendien ook tijdens het geven van borstvoeding bijdragen aan de ontwikkeling van niet alleen de hersenen, maar ook het netvlies van de baby. ALA wordt tot slot op haar beurt aanzien als een belangrijke vereiste voor een optimale groei evenals ontwikkeling voor het kindje. Hoe dan ook mag het duidelijk zijn dat er aan een voldoende hoeveelheid omega3 in het lichaam zeker en vast een groot aantal interessante voordelen zijn verbonden. Ontdek wat omega3 voor jou kan betekenen op https://www.charlottelabee.com/.

Wist je dat gehoorschade al in de buik kan ontstaan?

Wist je dat gehoorschade al in de buik kan ontstaan?

We weten inmiddels allemaal wel dat veel lawaai, zoals harde muziek, kan leiden tot gehoorschade. Als verantwoordelijke volwassene kun je daar natuurlijk iets tegen doen, zoals oorkleppen of -doppen dragen als je in de bouw werkt en veel in aanraking komt met harde geluiden, en speciale oordoppen in doen als je een concert of festival bezoekt. Op deze manieren kun je je eigen gehoor beschermen. Maar als je zwanger bent en wordt blootgesteld aan veel lawaai, hoe zit het dan met het gehoor van je ongeboren baby?

Het gehoor van je baby

Door de buikwand en de baarmoeder wordt geluid in principe wel een beetje gedempt. Het verschil qua hoeveelheid decibel is echter vrij klein: slechts ongeveer 5 decibel wordt tegengehouden. Als je lang wordt blootgesteld aan een hoog lawaainiveau, kunnen dus zowel jij als je baby in de buik gehoorschade oplopen. De oren van je baby ontwikkelen zich na zo’n drie tot vier maanden zwangerschap al.

Verdere gezondheid van je baby

Door veel blootstelling aan harde muziek of ander lawaai, gaan vaak je eigen hartslag en bloeddruk omhoog en maak je adrenaline aan. Voor je ongeboren baby kan dit ook schadelijk zijn, zeker als je bijvoorbeeld al een verhoogde bloeddruk hebt tijdens je zwangerschap. Als je naar muziek gaat luisteren, zeker als deze hard staat of wanneer je een concert of festival bezoekt, kan je baby hier op reageren. Het kan zijn dat je ongeboren baby wat onrustiger is in je buik en dat hij meer beweegt dan normaal.

Het gevaarlijkste risico is dat je baby daadwerkelijk gehoorschade oploopt en je op jonge leeftijd al een hoortoestel moet aanschaffen voor jouw kleintje.

Zwanger naar een festival of concert?

Natuurlijk hoef je niet achter de geraniums te gaan zitten als je zwanger bent. Je kunt nog allerlei leuke dingen ondernemen in je vrije tijd! Zo hoeft een festival of concert bezoeken niet per se schadelijk te zijn voor je eigen gehoor en dat van je baby. Er wordt uitgegaan van een ‘limiet’ van 80 decibel waaraan je maximaal 8 uur blootgesteld mag worden zonder dat het gehoorschade veroorzaakt. Een concert duurt vaak maar een paar uurtjes en de kans is klein dat je baby hier iets aan overhoudt. Een festival dat meerdere dagen duurt kun je misschien maar beter overslaan, omdat je dan waarschijnlijk te langdurig wordt blootgesteld aan te harde muziek.

 

De pecannoot: lekker en gezond

De pecannoot: lekker en gezond

Tijdens de zwangerschap let je meer op je voeding. Je wilt gezond eten, want dat is goed voor jou en je baby. Het eten van noten tijdens de zwangerschap is ook goed voor jullie beiden. Noten leveren belangrijke vitamines en mineralen en zitten boordevol gezonde voedingsstoffen. Het is wel raadzaam om dan voor noten te kiezen die ongezouten zijn. Te veel zout tijdens de zwangerschap kan namelijk de bloeddruk verhogen en dat kan slecht zijn voor bijvoorbeeld de groei van de baby. Ook kan zout leiden tot het vasthouden van vocht tijdens de zwangerschap. Ongezouten noten zijn daarom aan te raden. Neem bijvoorbeeld de pecannoot, een heerlijk zoete noot. Lekker uit het handje, maar ook als toevoeging aan taarten, salades of andere gerechten.

Waarom de pecannoot

De pecannoot bevat ten opzichte van andere noten relatief veel vitaminen. Tijdens de zwangerschap zijn vitaminen uiteraard erg belangrijk. Door een handjevol pecannoten te eten, krijg je van veel vitaminen de dagelijks aanbevolen hoeveelheid al binnen. Daarnaast zijn pecannoten rijk aan vezels, wat onder andere de stoelgang bevordert. Door de veranderingen in je buik kunnen je darmen wat van slag raken en kan er constipatie ontstaan. Dankzij voldoende vezels kan dit geremd worden. Het eten van de pecannoten kan tevens de bloeddruk verlagen. De magnesium die aanwezig is in deze noten zorgt daarvoor. Pecannoten zijn dus een gezond tussendoortje tijdens je zwangerschap.

Biologische noten

Biologische pecannoten zijn naast goed voor jou en je baby, ook goed voor mens, dier en milieu. Bij het kweken en verwerken van de noten worden dan ook geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt, geen kunstmest gestrooid en de grond waarin de pecan verbouwd wordt, controleert men regelmatig op vervuiling. Het biologische keurmerk maakt de pecannoot naast gezond en verantwoord, ook puur van smaak. De echte smaak van de pecannoot blijft behouden en dat proef je. Uiteraard is de biologische pecannoot lekker als tussendoortje, zo uit de hand, maar ook in verschillende gerechten kan de pecannoot verwerkt worden. En wat dacht je van een lekker taartje met biologische pecannoten? Een heerlijke traktatie wanneer je van je zwangerschapsverlof geniet!

Vruchtbaarheidsdieet voor mannen

Vruchtbaarheidsdieet voor mannen

Wanneer jij en je partner een kindje willen, dan is het ook de taak aan de man om zijn steentje bij te dragen. Want niet alleen bij de vrouw bevorderen een gezond BMI en een goede conditie de vruchtbaarheid, voor de man is een gezond lichaam minstens zo belangrijk voor de kwaliteit van zijn sperma. Hierbij spelen voeding, vitamines en voldoende beweging een belangrijke rol. Heeft jouw man in dit geval wat extra motivatie nodig? Ga dan samen elke dag in de avond een stukje wandelen en bereid samen het diner. Dit geeft ook nog eens een prettig gevoel, omdat je samen dingen onderneemt. Wij geven nog wat extra tips voor het vruchtbaarheidsdieet voor mannen.

Slik extra vitamines

Voor vrouwen wordt vaak aangeraden om foliumzuur te slikken om de kans op een zwangerschap te bevorderen. In dit geval kan de man ook extra vitamines innemen om de kwaliteit van zijn sperma te bevorderen. Haal bij de drogist een potje met D-Asparaginezuur en neem dagelijks een tablet in bij de maaltijd. Deze vitamine bevordert namelijk de hoogte van de testosteron. Daarnaast helpt ook vitamine C om de kwaliteit van het zaad te verbeteren. Houd verder de weerstand goed op peil door gezond en gevarieerd te blijven eten.

Geen sigaretten en drugs en beperk de alcoholconsumptie

De vruchtbaarheid verbeteren betekent ook een aantal dingen laten staan. Roken en overmatige consumptie van alcohol doen de zwemmers geen goed. Maak dus al gelijk een plan om te stoppen met roken wanneer duidelijk is geworden dat jullie gaan werken aan een zwangerschap. Alcohol hoef je niet helemaal te schrappen, maar houd het maximaal bij één tot twee glazen alcohol per dag. Bijvoorbeeld twee wijntjes bij het avondeten.

De juiste mindset

Het laatste punt heeft niet te maken met wat je consumeert, maar wel met je mindset. Want ook de mentale staat kan invloed hebben op de vruchtbaarheid, zowel voor de vrouw als de man. Probeer tijdens deze periode stress rondom de gewenste zwangerschap zoveel mogelijk te vermijden. Wanneer de druk te hoog ligt om te moeten vrijen, kan het voorkomen dat het gereedschap van de man niet in actie wil komen. Probeer dus allebei zoveel mogelijk te ontspannen en zie het niet als iets dat per se moet.

Gezond Zwanger Zijn

Gezond Zwanger Zijn

Tijdens je zwangerschap heb je niet alleen je eigen gezondheid maar ook die van je kind om aan te denken. Je moet er dus voor zorgen dat je tijdens je zwangerschap de juiste voedingsstoffen en voedingsmiddelen binnen krijgt. Nou weet iedereen wel dat roken en drinken tijdens de zwangerschap niet verstandig is. Maar er zijn nog wel meer dingen die je kunt doen. Nou kun je wel naar Vitaminstore rennen en daar wat supplementen vandaan halen, maar is dit je beste optie? En wat kun je nog meer doen om gezond te leven tijdens je zwangerschap? Wij willen je graag wat meer vertellen over gezond je zwangerschap doorkomen.

Gezonde Voeding

Natuurlijk is gezonde voeding de basis van alles. Als je goed is heb je hiermee al een hoop voedingsstoffen mee gedekt. Het belangrijkste is om een uitgebalanceerd dieet voor jezelf op te stellen. Gezonde maaltijden zijn altijd wel belangrijk, maar tijdens je zwangerschap nog meer. Afwisseling wil al een hoop doen. De ene keer Hollandse Pot en de andere keer Italiaans of Chinees eten zorgt ervoor dat je lichaam verschillende soorten voedingsstoffen tot zich kan nemen. Ook prikkelt het je darmen om verschillende texturen te moeten verwerken. Net als wanneer je niet zwanger bent is het aan te raden om zoveel mogelijk verse producten te eten. Vers fruit en verse groente dragen bij aan je algehele gezondheid, meer dan wokgroente uit pakjes of zakjes.

Supplementen

Je lichaam verbruikt tijdens je zwangerschap nou eenmaal wat meer. Hoewel dit niet betekent dat je, zoals vaak beweerd wordt, voor twee moet eten, betekent het wel dat je lichaam een tekort aan bepaalde voedingsstoffen kan krijgen. Het gaat hierbij voornamelijk om verschillende soorten vitamines. Een bekend voorbeeld hiervan is vitamine B11, ook wel foliumzuur genoemd. Deze kun je al voor de zwangerschap beginnen te slikken. Je mag hier zo’n 400 mcg per dag van binnen krijgen. Ook 10 mcg vitamine D is vaak geen overbodige luxe. Dit geldt helemaal in de winter, als je deze vitamine minder uit zonlicht kunt halen. Als laatste wordt visolie aangeraden. Dit kun je uit (vette) vis halen, maar is ook te vinden in Omega-3 vetzuren. Je kunt deze vitaminen allemaal uit groente en fruit halen, maar voor het geval dat voor jou niet voldoende is kun je extra supplementen slikken. Een tablet met multivitamine kan ook al een hoop doen.

Beweeg Voldoende

Het is niet altijd mogelijk omdat sommige zwangerschappen nou eenmaal wat complicaties met zich meebrengen, maar toch is het aan te raden zoveel mogelijk te blijven bewegen. Dan bedoelen we niet heftig sporten, maar blijf gewoon zoveel mogelijk naar de winkel lopen in plaats van al snel de auto te pakken. En sta ook regelmatig op van de bank om even een rondje te lopen. Zo blijf je je zwangerschap langer volhouden.

En vergeet ook niet dat je af en toe best eens toe mag geven aan die rare trek die je ineens ergens in krijgt. Zolang je basis goed is kan een keertje een uitspatting echt niet zoveel kwaad.

Eiwitdieet. Waarom wel of waarom niet?

Eiwitdieet. Waarom wel of waarom niet?

Eiwitten zijn erg gezond voor je lichaam in vergelijking met koolhydraten, omdat de eiwitmoleculen veel groter en complexer zijn. Hierdoor gebruikt je lichaam meer energie om de eiwitten te verbranden. Er zijn veel verschillende soorten eiwit diëten, maar in principe zeggen ze allemaal hetzelfde: eet meer eiwitten en minder (enkelvoudige) koolhydraten. Veel mensen zweren bij hun eiwitdieet, dus zullen we hier de voordelen beschrijven. We leggen ook uit wat eiwitten precies zijn en doen en we kijken ook even snel naar de nadelen!

Tip: smakelijke eiwitrijke muesli, brood en pannenkoeken

 

Wat zijn eiwitten en waarom hebben we deze nodig?

Je lichaam heeft eiwitten nodig om organen, pezen en spieren aan te maken. Je kunt dus niet zonder. Er zijn verschillende soorten eiwitten en dus ook verschillend voedsel waar het vandaan komt. De kwaliteit van de eiwitten is ook een dingetje om bij stil te staan. De beste kwaliteit eiwitten komen van dierlijke producten zoals vlees, vis, eieren en zuivel (zonder toegevoegde suikers). Doordat de moleculen van eiwitten zo complex zijn, gebruikt je lichaam dus meer energie om deze te verbranden. Eiwitten worden ook langzamer verteerd dan bijvoorbeeld koolhydraten, dus zal je ook minder snel een hongergevoel hebben!

 

Een aantal voordelen van een eiwitdieet:

 • Geen hongergevoel meer doordat de eiwitten langer nodig hebben om verteerd te worden. Hierdoor wordt het ‘hongerhormoon’ ghreline onderdrukt en heb je dus veel minder trek.
 • Meer spiermassa. Ook al sport je misschien niet of weinig, eiwitten zorgen voor meer spiermassa.
 • Een egale en mooie huid.
 • Je voorkomt vreetbuien.

  Uitgelicht: geheel 100% glutenvrij eiwitdieet van Be-Slank

 

Maar wat zijn dan de nadelen?

 • Het aanhouden van een eiwitdieet voor een langdurige periode kan zorgen voor een tekort aan bepaalde vitaminen en mineralen. Voor een korte periode is een eiwitdieet prima, maar houdt er rekening mee dat je dit niet maandenlang vol kan houden zonder lichamelijke problemen te ervaren.
 • Een te hoge eiwitinname kan belastend zijn voor je nieren, omdat de afvalstoffen die ontstaan bij het verwerken van de eiwitten worden uitgescheiden via de nieren.
 • Als je te weinig koolhydraten binnenkrijgt, gaat je lichaam in ketose. Dit kan zorgen voor een verzuring van je lichaam wat ervoor kan zorgen dat afvalstoffen neerslaan op nieren en gewrichten, wat kan leiden tot artrose en stijfheid in gewrichten en nierstenen.
 • Een ander probleem dat vaak voorkomt bij mensen die een eiwitdieet volgen, door een tekort aan vezels, is dat ze verstopt raken.
 • Ook zijn eiwit diëten vaak prijzig als je de maaltijdvervangers gebruikt.

Het eiwitdieet kan dus goed voor je werken, maar houdt er rekening mee dat er ook nadelen aanhangen waar je ook bij stil moet staan!

Slank en fit dankzij een koolhydraatarm dieet

Slank en fit dankzij een koolhydraatarm dieet

Wist je dat een koolhydraatarm dieet kan bijdragen aan gewichtsverlies? Hoewel het na de zwangerschap niet aan te raden is om een streng crashdieet te volgen, kan het minderen van koolhydraten op een verantwoorde manier helpen bij het verliezen van overtollige kilo’s. Daarnaast kan het volgen van een gebalanceerd dieet een positieve invloed hebben op de vruchtbaarheid. Wij hebben de beste koolhydraatarme recepten voor je verzameld.

Lekkere en gevarieerde recepten

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat een gezond voedingspatroon een belangrijke factor is wanneer je zwanger wilt worden. Zowel mannen als vrouwen kunnen baat hebben bij een aangepast dieet, zoals een dieet met minder koolhydraten Het eten van minder koolhydraten hoeft alles behalve saai te zijn. Op BYFIT.NL vind je de lekkere, makkelijke en gevarieerde koolhydraatarme recepten.

Essentiële voedingsstoffen voor, tijdens en na de zwangerschap

Deze koolhydraatarme recepten zijn rijk aan alle essentiële voedingsstoffen, vitamines en mineralen. Hierbij kun je denken aan ingrediënten als onbewerkte noten, pitten en zaden, volkorengranen, kip en vette vis. Kortom: meer dan genoeg lekkere en voedzame ingrediënten om elke dag een gevarieerde maaltijd op tafel te zetten. Onze koolhydraatarme recepten zijn gedetailleerd en stap voor stap te volgen. Daarnaast zijn veel van de recepten ook geschikt voor vegetariërs die minder koolhyrdaten en meer fruit, groenten en eitwitten willen toevoegen aan hun dagelijkse voeding. Wacht dus niet langer en begin met onze hulp direct aan een gezond koolhydrtaatarm dieet.

Zwangerschapstesten: voordelig en betrouwbaar

Een zwangerschapstest doen blijft natuurlijk spannend. Byfit.nl biedt een ruim assortiment aan betrouwbare zwangerschapstesten tegen scherpe prijzen. Een test kan jou niet alleen vertellen of je zwanger bent, maar ook hoe lang. De zwangerschapstesten zijn gemakkelijk zelfstandig thuis te gebruiken. Zo heb je direct zekerheid van jouw zwangerschap!

Alle broodnodige voedingsstoffen binnenkrijgen met Healthcaps

 

Wist je dat vitaminepillen en andere voedingsstoffen die je met capsules kan slikken vaak minder goed werken  dan je zou denken? Dit zijn vaak capsules die maar een stof bevatten en daardoor niet heel veel aanrichten op de lange termijn. Wij hebben echter capsules ontwikkeld waarbij dat wel zo is. Hiervoor hebben we gekeken naar de belangrijkste voedingsstoffen die mensen over de hele wereld binnen krijgen. Je vindt in onze groente vervangende capsules daarom niet alleen boerenkool en broccoli bijvoorbeeld, ook minder bekende voedingsstoffen zoals kurkuma en gooit je dus een zijn verwerkt in Healthcaps.

Hoe worden Healthcaps gemaakt?

Dankzij een uitgebreid proces wat voorafgaat aan het fabriceren van de capsules, blijven de juiste voedingsstoffen over, als je normaal eten bakt of kookt, blijven en zelfs minder goede voedingsstoffen over.dit komt omdat de fruit en groente gevriesdroogd en gemalen worden. Hierdoor blijven alleen de juiste stoffen over en deze worden gelijk ingevroren zodat het wel allemaal vers blijft. Dit is erg belangrijk voor de voedingswaarde.

images

Ideaal voor mensen die een dieet volgen

Volg je een streng dieet en krijg je daardoor nu alle voedingsstoffen binnen die eigenlijk wel nodig zijn? Veel mensen die een dieet volgen krijgen bijvoorbeeld te weinig koolhydraten binnen of te weinig eiwitten. Beiden wil je natuurlijk niet teveel van hebben, het zijn echter wel noodzakelijke stoffen. Bij het samenstellen van onze weekschema’s en maand boksen hebben wij er rekening mee gehouden dat deze vervangen de capsules je dieet kunnen aanvullen

23347459_1182685648531607_6621996292258136064_n

Waar zijn Healthcaps nog meer geschikt voor?

Omdat deze capsules alle voedingsstoffen bevatten die je nodig hebt, kan je er goed gebruik van maken als je bijvoorbeeld een survivaltocht gaat beginnen, de capsules nemen niet veel ruimte in bij je bagage en hebben veel meer goede voedingsstoffen dan het geval is bij andere vitaminepillen bijvoorbeeld. Ook als je bepaalde soorten groenten en fruit niet kan eten of niet lust dan kunnen Healthcaps een welkome oplossing zijn. Op deze manier hoef je de groente niet echt te eten maar krijg je toch de juiste voedingsstoffen en mineralen binnen.

Eindelijk een passend dieet vinden?

Eindelijk een passend dieet vinden?

Ben jij al tijden bezig met een dieet maar wil het maar niet lukken om de kilo’s kwijt te raken? Denk je ook regelmatig, was ik maar eens wat slanker, dan kan ik wat leukere kleren aan en andere dingen doen.  Veel mensen voerden een eeuwige strijd met diëten,  het is lang niet zo eenvoudig om die kilo’s kwijt te raken op een gezonde manier.

Pas je voeding aan maar die heeft niet extreem

Als je net als mij denkt dat een dieet niet altijd direct de oplossing biedt, en je gewicht niet bepalend is voor hoe je je voelt, dan kan je pas aan een echte oplossing werken. Het is namelijk helemaal niet nodig om een extreem dieetschema te maken, er zijn zoveel manieren van afvallen maar er is waarschijnlijk maar eentje die echt werkt voor jou.

Krijgt de controle over je gewicht en gezondheid terug

Als je graag wilt afvallen dan is het verstandig om het wel op een gezonde manier te doen. Anders krijg je namelijk nog veel meer last van dingen afgezien van je overgewicht. Veel mensen kunnen daarom wel wat hulp gebruiken om een gezonde manier te vinden om wel die kilo’s te verliezen. Om goed van start te gaan hebben kan je hier een weekmenu vinden waarin staat omschreven wat je het beste wel en niet kan eten.

Join de club

Als er echt werk van wilt maken om af te vallen op een gezonde manier dan raden we je aan om je aan te sluiten bij onze club met mensen die er hetzelfde over denken. Op onze website kan je beginnen met het lezen van gratis artikelen en dieet tips, ook bij ervaringen van anderen lezen met ons weekmenu.

10 Natuurlijke manieren om je vruchtbaarheid te verhogen

Heb je moeite om zwanger te worden? Het is misschien een schrale troost, maar je bent niet de enige. Maar liefst 15% van de stelletjes heeft problemen met de vruchtbaarheid. Gelukkig kan je er in veel gevallen zelf iets aan te doen.

In dit artikel zullen we je een aantal natuurlijke manieren geven waarmee je je vruchtbaarheid vergroot.

1. Leefstijl

Door aanpassingen in leefstijl en dieet te maken kan je in veel gevallen de vruchtbaarheid aanzienlijk vergroten. Een gezonde leefstijl en gezond eten doet in de meeste gevallen al wonderen. En niet alleen de vrouw moet gezond eten om haar vruchtbaarheid te verbeteren, hetzelfde geld voor de man.

2. Zorg voor antioxidanten in je voeding

Antioxidanten zoals foliumzuur, vitamine C, vitamine E en zink vergroten de vruchtbaarheid bij zowel mannen als vrouwen.

Antioxidanten bestrijden vrije radicalen welke schade aan zowel zaadcellen als eicellen kunnen aanrichten.

Antioxidanten welke belangrijk zijn voor het verbeteren van je vruchtbaarheid vindt je in walnoten, fruit (met name bessen), groenten en granen.

3. Vermijd transvetten

Transvetten zijn niet alleen erg slecht voor je gezondheid, ze verminderen ook nog eens je vruchtbaarheid.

Het zijn met name de transvetten welke ontstaan door industriële bewerking van voedsel welke slecht voor je zijn. Transvetten ontstaan als plantaardige oliën worden gehydrateerd. Dit wordt ook wel het harden van oliën genoemd. Hiermee wordt de houdbaarheid van de oliën verbeterd.

Transvetten zitten in margarine, hartige snacks, gebak en koffiecreamer. Margarine kan je daarom beter vervangen voor echte roomboter, Ghee of kokosolie.

Gezonde vetten zijn wel goed voor je vruchtbaarheid. Dit zijn met name de onverzadigde vetzuren. Je vindt gezonde vetzuren in olijfolie, vette vis, noten en avocado’s.

4. Neem een stevig ontbijt

Voor de vruchtbaarheid is het voor vrouwen belangrijk dat zij een stevig ontbijt eten. Het eten van een stevig ontbijt heeft een positief effect op de hormonen welke betrokken zijn bij je vruchtbaarheid.

Voor je vruchtbaarheid is het ook belangrijk dat je geen overgewicht hebt. Als je wilt gaan afvallen of aan het afvallen bent dan kan je beter wat minder calorieën eten bij de andere maaltijden. Het is voor je hormoonhuishouding belangrijk dat je de dag begint met een stevig ontbijt.

5. Eet veel vezels

Voor vrouwen is de richtlijn om dagelijks 25 gram voedingsvezels te eten om gezond te blijven. In de praktijk blijkt dit vaak niet gehaald te worden.

Voor de vruchtbaarheid is het ook belangrijk dat er voldoende vezels gegeten worden. Vezels zorgen ervoor dat het lichaam beter de hormoonwaarden kan reguleren en dat de bloedglucose beter in balans kan blijven. Zo heeft het lichaam vezels nodig om een eventueel overschot aan oestrogeen te kunnen binden en afvoeren.

Je vindt vezels in volkoren granen, groenten, fruit, noten, pure chocolade en peulvruchten zoals bonen.

 1. Eet koolhydraatarm

Indien je overgewicht hebt en een onregelmatige menstruatiecyclus dan doe je er goed aan om de overtollige kilootjes te verliezen. Dit kan je het beste doen via een koolhydraatarm dieet.

Uit onderzoeken is gebleken dat koolhydraatarme diëten helpen om weer een regelmatige menstruatiecyclus te krijgen. Een regelmatige menstruatiecyclus is belangrijk voor je vruchtbaarheid.

Een koolhydraatarm dieet verlaagt de hormonen insuline en testosteron. Hoge insuline en testosteron waarden verlagen je vruchtbaarheid.

Stop in ieder geval altijd met het volgen van een dieet vanaf het moment dat je zwanger bent. Zodra je zwanger bent kan je overschakelen op een dieet wat bestaat uit een normale hoeveelheid calorieën en gezonde en onbewerkte voeding. Pas in het tweede semester hoef je meer te gaan eten.

Om gewicht te verliezen en je vruchtbaarheid te verbeteren is het niet alleen belangrijk dat je minder koolhydraten eet. Ook het type koolhydraten welke je wel eet is belangrijk.

Zo zal je geraffineerde koolhydraten zoveel mogelijk moeten mijden. Dit zijn alles wat suiker bevat, frisdranken, wit brood, witte rijst, pasta, koekjes, zoutjes, chips ect.

Deze mag je vervangen voor onbewerkte / langzame koolhydraten. Deze vindt je in volkoren brood, havermout, spelt, volkoren pasta, zoete aardappel, quinoa en groenten.

7. Eet meer plantaardig

Om je vruchtbaarheid te verbeteren doe je er goed aan om wat dierlijke eiwitbronnen te vervangen voor plantaardige eiwitbronnen.

Je hoeft niet helemaal vegan te gaan maar een belangrijk groot deel van je dierlijke eiwitbronnen vervangen zal zeker helpen.

Dierlijke eiwitbronnen zijn vlees, vis, gevogelte, zuivel en eieren. Plantaardige eiwitbronnen zijn noten, bonen, peulvruchten, zaden, linzen en quinoa. Vermijd daarbij vleesvervangers op basis van soja of sojadrankjes. Soja verminderd juist de vruchtbaarheid. Dit komt omdat soja fyto-oestrogeen bevat. Een stof welke veel lijkt op oestrogeen. Het fyto-oestrogeen verstoord de werking van het oestrogeen.

Soja verminderd niet alleen de vruchtbaarheid van vrouwen maar ook van mannen. Ook vanwege het fyto-oestrogeen. Gefermenteerde soja producten, zoals ketjap of sojasaus, kan je wel gewoon gebruiken. Hierbij is het fyto-oestrogeen afgebroken.

8. Neem multivitaminen

Voor je vruchtbaarheid is een gezonde hormoonhuishouding belangrijk. Je hormoonhuishouding wordt gedreven door complexe processen in je lichaam. De processen worden gedreven door vitamines, mineralen, aminozuren en vetzuren.

Door dagelijkse een goede multivitaminen pil te nemen zorg je ervoor dat je lichaam te alle tijden kan beschikken over de bouwstenen van je hormonen.

Voor je vruchtbaarheid zijn met name foliumzuur, vitamine B6 en vitamine E belangrijk.

9. Drink minder cafeïne

Cafeïne heeft een negatief effect op je vruchtbaarheid. Vrouwen welke veel koffie drinken doen er aanzienlijk langer over om zwanger te raken.

Veel cafeïne drinken voordat je zwanger raakt zorgt ook voor meer complicaties tijdens de zwangerschap.

 1. Vermijd overmatig alcohol

Alcohol heeft een negatief effect op de vruchtbaarheid van zowel vrouwen als mannen. Hoe meer er gedronken wordt hoe schadelijker dit is voor de vruchtbaarheid. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat dagelijks een glas alcohol de vruchtbaarheid al deed verminderen.