Het belang van voeding als je zwanger wilt worden

Het is algemeen bekend dat het je gezond moet eten als je zwanger bent.

Bepaalde dingen zal je tijdens de zwangerschap extra moeten eten en bepaalde dingen mag je tijdens de zwangerschap juist helemaal niet eten. Je verloskundige zal je hier dan ook over voorlichten.

Minder bekend is dat voeding ook een grote invloed op je vruchtbaarheid heeft. Als je snel zwanger wilt worden dan kan je je kansen verhogen door de juiste voeding te eten.

In dit artikel zal ik bespreken welke voeding je kan eten om je vruchtbaarheid te verbeteren en welke voeding je absoluut moet eten om je kindje een goede start te geven, als voordat je zwanger bent.


Foliumzuur voedingssupplementen

Al voordat jullie een poging gaan ondernemen om zwanger te raken zal je foliumzuur tabletjes moeten gaan slikken. Dit heeft niets te maken met het verbeteren van je vruchtbaarheid maar alles met de gezondheid van het ongeboren kind.

Door foliumzuur tabletten te slikken verlaag je de kans op een kindje met een geboorteafwijking zoals een open ruggetje, een hazenlip of een open gehemelte.

Foliumzuur is hetzelfde als vitamine B11 waarvan je normaliter voldoende binnen krijgt vanuit je voeding. Als je zwanger bent dan heb je een verhoogde behoefte aan foliumzuur waardoor je er meer van nodig hebt.

Je moet al 4 weken voordat je zwanger wilt worden beginnen met het slikken van foliumzuur. Dagelijks zal je tabletje moeten nemen van 400microgram, wat in deze dosering te koop is bij iedere drogist. Als je niet direct zwanger wordt dan ga je gewoon door met het slikken van foliumzuur. Zodra je zwanger bent ga je nog 10 weken door met het slikken van foliumzuur.

Vitamine D supplementen

Vitamine D heb je ook niet nodig voor het verbeteren van je vruchtbaarheid, je hebt het nodig voor een goede ontwikkeling van het ongeboren kind.

Vitamine D zorgt ervoor dat je ongeboren kind goed calcium kan opnemen, dit is nodig voor de opbouw van de botten.

Normaal gesproken krijg je voldoende Vitamine D binnen onder invloed van zonlucht en uit voeding zoals vette vissoorten.
In principe heb je vitamine D pas nodig vanaf het moment dat je zwanger bent. Maar omdat je de eerste week van de zwangerschap niet zult weten dat je zwanger bent zal je al met vitamine D moeten beginnen op het moment dat je zwanger gaat proberen te worden.

Je zult dagelijks een Vitamine D supplement van 10 microgram moeten slikken.

Gezonde voeding

Voor een goede vruchtbaarheid zal zowel de vrouw als de man gezonde voeding moeten eten. Gezonde voeding zorgt voor gezonde eicellen en spermacellen.

Om je vruchtbaarheid te verbeteren heb je geen voedingssupplementen nodig, wel zal je gezond moeten eten.

Het is van belang dat je lichaam alle vitamines en mineralen binnen krijgt. Hiervoor zal je voldoende groenten moeten eten, minimaal 250 gram per dag. Wat daarbij belangrijk is, is dat je gevarieerd eet. Iedere groenten soort heeft weer een andere samenstelling wat betreft de concentraties van vitamines en mineralen. Door te zorgen dat je varieert in de kleur van de groenten zorg je ervoor dat je verschillende vitamines en mineralen binnen krijgt.

Ook fruit mag niet ontbreken. Fruit is net zoals groenten rijk aan vitamines en mineralen. Het advies is om dagelijks 2 porties fruit te eten. Ook met fruit kan je variëren in kleur om er voor te zorgen dat je verschillende vitamines en mineralen binnen krijgt.

Gezonde vetten (onverzadigde vetzuren) zijn belangrijk voor je vruchtbaarheid. Hiervoor kan je tweemaal per week vis eten, waarvan 1 maal een vette vissoort zoals makreel, tonijn of zalm eten. En dagelijks een klein handje noten, deze zijn ook rijk aan gezonde vetten.

Wat je niet moet eten

Bepaalde voedingsmiddelen hebben een negatieve invloed op je vruchtbaarheid. Deze kan je beter niet eten als je zwanger wilt worden.

Zo kwam in een onderzoek naar voren dat sojaproducten een negatieve invloed hebben op de vruchtbaarheid. Dit komt omdat er in sojaproducten fyto-oestrogeen zit, een stof welke de menstruatiecyclus ontregelt. Fyto-oestrogeen lijkt chemisch gezien op het oestrogeen hormoon.

Als je vegetarisch eet dan krijg je veel sojaproducten binnen. De meeste vleesvervangers hebben namelijk soja als basis ingrediënt. Je kan dan het beste op zoek gaan naar vleesvervangers welke iets anders als soja als basis hebben.

Roken

Als je van plan bent om te stoppen met roken op het moment dat je zwanger bent dan kan je beter direct stoppen als je zwanger wilt worden. Roken heeft namelijk een negatieve invloed op je vruchtbaarheid. Roken heeft ook bij mannen een negatieve invloed op de vruchtbaarheid.

Alcohol

Als je zwanger wilt worden dan kan je beter ook geen alcohol drinken, ook dit is slecht voor je vruchtbaarheid.

Bij mannen zorgt alcohol ervoor dat het lichaam minder testosteron aanmaakt, bij een verminderde testosteron productie wordt de kwaliteit de zaadcellen minder.

Aspartaam

Aspartaam is een zoetstof welke vaak wordt toegepast in lightproducten. Als je veel lightproducten gebruikt, en dus veel aspartaam binnen krijgt, dan zal de eisprong geremd worden. Om je vruchtbaarheid te verbeteren zal je op zoek moeten gaan naar lightproducten waar een andere zoetstof in is gebruikt.

Aspartaam wordt ook wel met het E-nummer E951 op verpakking aangegeven, let hierop als je boodschappen doet.

Voor hem

Voor de kwaliteit van de zaadcellen zijn twee zaken belangrijk. Namelijk zink en vitamine C. Zink en vitamine C kan je aanvullen met voedingssupplementen of je kan kiezen voor voeding welke hier rijk aan is.

Voeding welke rijk aan zink zijn: kaas, vlees, granen, noten, schaaldieren en schelpdieren.

Voeding welke rijk aan vitamine C is: aardbeien, bessen, kiwi’s en kool.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.