Wist je dat gehoorschade al in de buik kan ontstaan?

We weten inmiddels allemaal wel dat veel lawaai, zoals harde muziek, kan leiden tot gehoorschade. Als verantwoordelijke volwassene kun je daar natuurlijk iets tegen doen, zoals oorkleppen of -doppen dragen als je in de bouw werkt en veel in aanraking komt met harde geluiden, en speciale oordoppen in doen als je een concert of festival bezoekt. Op deze manieren kun je je eigen gehoor beschermen. Maar als je zwanger bent en wordt blootgesteld aan veel lawaai, hoe zit het dan met het gehoor van je ongeboren baby?

Het gehoor van je baby

Door de buikwand en de baarmoeder wordt geluid in principe wel een beetje gedempt. Het verschil qua hoeveelheid decibel is echter vrij klein: slechts ongeveer 5 decibel wordt tegengehouden. Als je lang wordt blootgesteld aan een hoog lawaainiveau, kunnen dus zowel jij als je baby in de buik gehoorschade oplopen. De oren van je baby ontwikkelen zich na zo’n drie tot vier maanden zwangerschap al.

Verdere gezondheid van je baby

Door veel blootstelling aan harde muziek of ander lawaai, gaan vaak je eigen hartslag en bloeddruk omhoog en maak je adrenaline aan. Voor je ongeboren baby kan dit ook schadelijk zijn, zeker als je bijvoorbeeld al een verhoogde bloeddruk hebt tijdens je zwangerschap. Als je naar muziek gaat luisteren, zeker als deze hard staat of wanneer je een concert of festival bezoekt, kan je baby hier op reageren. Het kan zijn dat je ongeboren baby wat onrustiger is in je buik en dat hij meer beweegt dan normaal.

Het gevaarlijkste risico is dat je baby daadwerkelijk gehoorschade oploopt en je op jonge leeftijd al een hoortoestel moet aanschaffen voor jouw kleintje.

Zwanger naar een festival of concert?

Natuurlijk hoef je niet achter de geraniums te gaan zitten als je zwanger bent. Je kunt nog allerlei leuke dingen ondernemen in je vrije tijd! Zo hoeft een festival of concert bezoeken niet per se schadelijk te zijn voor je eigen gehoor en dat van je baby. Er wordt uitgegaan van een ‘limiet’ van 80 decibel waaraan je maximaal 8 uur blootgesteld mag worden zonder dat het gehoorschade veroorzaakt. Een concert duurt vaak maar een paar uurtjes en de kans is klein dat je baby hier iets aan overhoudt. Een festival dat meerdere dagen duurt kun je misschien maar beter overslaan, omdat je dan waarschijnlijk te langdurig wordt blootgesteld aan te harde muziek.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.